5-daagse Leergang – lichaamsgerichte interventies bij stress doorbreken, kiezen en begrenzen – start 8 en 22 april 2024

‘Een geoefend oog kan stress- en gedragspatronen feilloos weerspiegeld zien in de lichaamshouding- en beweging. Deze lichaamstaal biedt directe wegwijzers naar het doorbreken van stress- en overlevingspatronen. De vitale energie die dan vrijkomt helpt bij het maken van gezonde grenzen en keuzes die kloppen’ op een vanzelfsprekende manier.

Annet van Laar

In deze leergang leer je lichaamsgericht te werken met de actuele thema’s keuzes maken, begrenzen en stress reguleren en doorbreken. De leergang bevat een compacte bundeling van lichaamsgerichte diagnostiek en lichaamsgerichte interventies, die toepasbaar zijn in je werk. Met deze ingangen leer je de lichaamstaal te lezen en direct uit te nodigen naar betekenisgeving. Bewust is 80% van het programma live, zodat je de methodieken aan de hand van genoemde actuele thema’s zelf ervaart. Je leert aan den lijve observeren en interveniëren. Daardoor kun je deze werkwijze in relatief kort tijdsbestek leren toepassen, zowel voor jezelf als in je werk.

De leergang bestaat uit:

 • 2 compacte modules van ieder 2,5 dag.
 • oefenseries op audio- en videomateriaal in de leeromgeving
 • literatuur in de leeromgeving
 • werkbladen in de procesbegeleiding in het werken met cliënten
 • en is inclusief de poster 7-kwaliteitenpalet® en Stress (in plaatvorm) t.w.v. € 32,50


Wil je meer informatie? Lees hieronder alle informatie over de leergang.
Wil je je aanmelden of heb je vragen? Neem contact met ons op.

Trainer

Annet van Laar, GZ-psycholoog, LWP-psycholoog, opleider, erkend supervisor NIP LWP en auteur van ‘Van binnen weet je alles – handboek voor lichaamswijsheid. (2012) Altamira’. lees meer

”De begeleiding van Annet staat garant voor veiligheid, respect, diepgang, afwisseling en lichtheid. Alles wat ze zei was raak, niets teveel, niets te weinig.”

Voor wie

Voor psychologen, (loopbaan)coaches, psychotherapeuten, HR-professionals, praktijkondersteuners GGZ en (psychosomatisch) fysiotherapeuten, die een compacte bundeling van lichaamsgerichte methodieken en interventies willen integreren in hun werkwijze en leven.
Bel gerust als je hierover een vraag hebt!

‘Wat ik hier leer kan ik in mijn werk toepassen. Wat ik nu meer doe, is gerichter naar lichaamstaal kijken, benoemen en bevragen. De interventievragen van de poster zijn goed toepasbaar bij mijn cliënten. Ook de actieve oefeningen, zoals de 4 stappen bij associatie/dissociatie zijn prima in te zetten. Daarnaast heb ik een stuk persoonlijke groei gemaakt om mijn eigen overlevingspatronen los te laten’ .
Sigrid van der Meij – POH-GGZ

‘’De methode die Annet van Laar ontwikkeld heeft, is eerlijk, concreet en diepgaand. ‘Het klopt’. De kern komt boven door deze methode. Via de taal van het lichaam en door te onderzoeken hoe het bij jou specifiek zit. Annet benoemt wat ze ziet en stelt niet-oordelende vragen. De informatie van het lichaam is concreet (bijvoorbeeld borst naar achteren, hoofd naar links). Het lichaam is eerlijk en liegt niet. Deze lichaamstaal verbinden met thema’s en kwaliteiten geeft diepgaande ervaring, inzichten en transformatie. Bijzonder hoe concreet en diepgaand samengaan.’’
Tamara Bremer – GZ-psycholoog

Wat je leert:

Module Stress reguleren en doorbreken

 1. Inzicht in de logische weergave van stresspatronen in lichaamsdynamieken en lichaamstaal.
 2. Stresspatronen bij zichzelf en anderen objectief en feitelijk herkennen aan de lichaamssignalen.
 3. Bewustwording van de subjectieve betekenis van disbalans in de lichaamstaal.
 4. Vroegtijdig signalen van stress opmerken ter preventie.
 5. Reguleren van stresspatronen m.b.v. lichaamsgerichte interventies waaronder
  de oefenserie Reguleren van stress met de 7 vitale kwaliteiten.

Module gezond begrenzen en keuzes maken

 1. Belichamen van kernkwaliteiten van de 3 centra van Hoofd-Hart-Buik (helderheid-contact-stabiliteit) m.b.t. gezonde grenzen en keuzes maken.
 2. Vroegtijdig overlevingspatronen signaleren bij genoemde thema’s: disbalans en balans van de kernkwaliteiten herkennen aan lichaamssignalen, cognitie en gedrag.
 3. Signaleren van bijbehorende dissociatie/associatie m.b.v. aarden, alignment in houding, ademhaling en awareness (4 A’s).
 4. Lichaamsgerichte interventies om keuzes te maken (de ‘ja’) en grenzen aan te geven (de ‘neen’) vanuit innerlijke ordening en belichaamde presentie (‘felt sense’).

‘Het 7-kwaliteitenpalet® is zo volledig! Het koppelt alle verschillende kwaliteiten aan centra in je lichaam. Als je uit balans bent, kun je precies voelen, lezen en begrijpen hoe je weer in balans kunt raken!
In de leergang en de coaching leerde ik hoe het lichaam verbonden is met wie ik ben. Ik leerde hoe je een reset kunt maken en dan kan ik buiten gedoe blijven’. 
Leidinggevende BNNVARA

Na twee weken oefenen met de oefenserie kan ik veel sneller spanning reguleren en tot rust komen. Ook merk ik dat ik veel meer ‘in lijn ben met mezelf‘ en me minder laat afleiden door mijn omgeving.
Anne Manche – Oefentherapeut Cesar

Accreditaties

30 punten voor NIP A&O | A&G, NIP LWP, LV POH-GGZ, NOBCO.

Beroepsgroepen die hier niet bij staan, zoals de KNGF | NFP kunnen individueel accreditatie aanvragen bij hun vereniging.

Accreditatie is facultatief. Indien je in aanmerking wilt komen, laat het ons weten. We informeren je graag over de bijbehorende eindopdracht (reflectie en casus) en kosten (€ 150).

Intake

Voorafgaand aan de leergang heb je een intake inclusief BodyMindScan© van 1,5 uur. De BodyMindScan© geeft inzicht in je onderliggende gedrags- en energiepatronen en focus op je leerdoelen. Dan wordt ook helder of de leergang aansluit bij wat jij wilt leren en passend voor je is.
Kosten € 250,-. (BTW-vrij)

Overzicht data en programma van de 2 modules

Module Stress reguleren en doorbreken

 • Online dagdeel op 8 april 2024 (09.30 – 13.00 uur):
  ‘Stresspatronen reguleren naar veerkracht ’
 • Aansluitend film- en audiomateriaal
 • Live trainingsdag op 22 april 2024 (9.30 – 17.00 uur)
  ‘Stresspatronen en lichaamsdiagnostiek’
 • Live trainingsdag op 23 april 2024 (9.30 – 17.00 uur)
  ‘Stress-gerelateerde levensthema’s en lichaamsgerichte interventies’

Module gezond begrenzen en keuzes maken

 • Online dagdeel 10 juni 2024 – 9.30 – 13.00 uur
  Keuzes maken vanuit innerlijke ordening in Hoofd-Hart-Buik
 • Aansluitend film- en audiomateriaal
 • Live trainingsdag 27 juni 2024- 09.30 – 17.00 uur
  ‘Felt sense’ in Hoofd-Hart-Buik en herkennen van overlevingspatronen bij begrenzen en keuzes maken’
 • Live trainingsdag 28 juni 2024 – 09.30 – 17.00 uur
  ‘vervolg keuzes maken en leren begrenzen ( ‘ja’ en ‘neen’)’

Kosten

Trainingskosten 5-daagse leergang €1550,-; Verblijfskosten €342,- (BTW-vrij)
Totale kosten excl. intake €1892,-.

Inbegrepen bij de trainingskosten zijn de volgende toepasbare methodieken:

 • oefenseries op audio- en videomateriaal en literatuur in de leeromgeving t/m 20 juli
 • werkbladen in de procesbegeleiding in het werken met cliënten
 • de poster 7-kwaliteitenpalet® en Stress (in plaatvorm) t.w.v. € 32,50

Inbegrepen bij de verblijfskosten zijn koffie/thee en uitgebreid vegetarisch lunchbuffet (zonder overnachtingen).

Locatie

De training vindt plaats op een prachtige natuurlocatie: Conferentiecentrum Samaya in Werkhoven (nabij Utrecht). Naar wens kan een overnachting geboekt worden direct bij het Conferentiecentrum.

‘’Superlocatie. ”Heerlijke ruimte en maaltijden. Alles was op elkaar afgestemd en versterkte elkaar: het programma, de begeleiding, de locatie.’’

Praktische informatie

 • Universitair en HBO-niveau (doelgroep universitair of HBO- geschoolde hulpverlener)
 • Aantal deelnemers 8 – 15
 • Contacturen: 35 uur
 • toegang tot digitale leeromgeving vanaf je aanmelding t/m 20 juli
 • Naslagwerk: handboek voor Lichaamswijsheid ‘van binnen weet je alles’ (2012 3e druk); Annet van Laar (zelf aanschaffen en voorafgaand aan de leergang bestuderen)
 • Overige literatuur is direct na aanmelding beschikbaar in de digitale leeromgeving
 • Filmmateriaal: 20 uur oefenen tussen de bijeenkomsten door
 • Na afloop van de leergang ontvang je een certificaat

Ervaringen van cursisten

”Ik vond deze leergang heel helder en zeer goed toepasbaar. Heel fijn dat de oefeningen elkaar ondersteunen, waardoor het geleerde steeds dieper kan zakken. Ik ben heel blij met de eenvoud van de methodieken. Ik ben een ander mens na deze leergang. Een heel verruimende training, dank jullie wel!”
Mette Lappöhn – coach en psycholoog

‘’De tools heb ik als heel waardevol ervaren, omdat het vaak zo verrassend was wat er uitkwam. Ook het in 2-tal oefenen was zeer verrijkend. Ik leerde om goed bij mezelf te blijven en tegelijkertijd in contact met de ander te zijn.’’
Dr. Evi Koster, leidinggevende

‘’Ik heb beter geleerd om naar lichaamstaal te kijken. De begeleiding van Annet vond ik heel fijn: ervaring, kennis & humor. Ik heb zoveel geleerd!’’
Selma Postma – coach

‘’Alle oefeningen/werkvormen kan ik toepassen bij mijn cliënten en met name die voor het maken van voedende keuzes: ervaringsgericht en meteen effect. Fijn dat de oefeningen in de leeromgeving staan!’’
Lisa Mols – oefentherapeut Cesar

‘De Hoofd-Hart-Buik-video brengt je in je lichaam. Om de dag doen is een goede manier om elke dag present te zijn in je lichaam, bij jezelf te zijn. Het is discipline opbrengen, maar levert heel veel ontdekkingen op bij jezelf in je lichaam. Bij mij: ik kan echt ervaren dat spanningen in mijn buik afvloeien in de grond, waardoor ik geen onrust meer vasthoudt in mijn buik, wat ik al mijn hele leven deed.’
Simone Schulp – loopbaancoach en trainer

’De training van Annet is een diepgaande intensive met vele verschillende werkvormen. Het raakt hoofd, hart en buik. Nog maanden werken de oefeningen door. Annet is een top professional met een lieve persoonlijkheid. Zij raakt de kern bij de deelnemer. Echter aanrader!”
Andrea Lambrichs de Bruin – Directeur Stichting Bijzondere Tandheelkunde Amsterdam

‘’Ik heb niet eerder een leergang meegemaakt waarbij ik zo heb genoten van het leren. Er is heel veel gebeurd, ik ben heel dankbaar. Heel verhelderend vond ik de oefening met dissociëren en de oefening over kloppende keuzes maken: hoe inhoud en lichaamstaal samenkomen.’’
Sal Stam – Coach en communicatie-adviseur

‘’De oefeningen zijn goud waard. Ik heb invloed. Mijn lijf geeft precies aan wanneer het uit balans gaat. En dan kan ik gericht oefeningen gaan doen om te reguleren. Ik weet nu ook hoe ik mensen hierin kan begeleiden.’’
Magda Visser – Zelfontwikkelaar

“Annet is inhoudelijk zeer sterk, aards en direct en heeft een unieke stijl. Goed leiderschap.”