5-daagse Leergang – lichaamsgerichte interventies bij stress doorbreken, kiezen en begrenzen – start 17 maart 2023

‘Een geoefend oog kan stress- en gedragspatronen feilloos weerspiegeld zien in de lichaamshouding- en beweging. Deze lichaamstaal biedt directe wegwijzers naar het doorbreken van stress- en overlevingspatronen. De vitale energie die dan vrijkomt helpt bij het maken van gezonde grenzen en keuzes die kloppen’ op een vanzelfsprekende manier.

Annet van Laar

In deze leergang leer je lichaamsgericht te werken met de actuele thema’s keuzes maken, begrenzen en stress reguleren en doorbreken. De leergang bevat een compacte bundeling van lichaamsgerichte diagnostiek en lichaamsgerichte interventies, die toepasbaar zijn in je werk. Met deze ingangen leer je de lichaamstaal te lezen en direct uit te nodigen naar betekenisgeving. Hoe meer je het materiaal zelf belichaamt, hoe makkelijker en to the point je het kunt gebruiken met je cliënten.

De leergang bestaat uit 2 compacte modules van ieder 2,5 dag. Bewust is 80% van het programma live, zodat je de methodieken aan de hand van genoemde actuele thema’s zelf ervaart. Je leert aan den lijve observeren en interveniëren. Daardoor kun je deze werkwijze in relatief kort tijdsbestek leren toepassen, zowel voor jezelf als in je werk. Audiomateriaal met oefeningen ondersteunen het integreren van het materiaal. Bij deelname ontvang je de poster 7-kwaliteitenpalet® en stress.

Lees hieronder alle informatie over de leergang. Indien je vragen hebt, kun je contact met ons opnemen.

Trainer

Annet van Laar, GZ-psycholoog, LWP-psycholoog, opleider, erkend supervisor NIP LWP en auteur van ‘Van binnen weet je alles – handboek voor lichaamswijsheid. (2012) Altamira’. lees meer

”De begeleiding van Annet staat garant voor veiligheid, respect, diepgang, afwisseling en lichtheid. Alles wat ze zei was raak, niets teveel, niets te weinig.”

Voor wie

Voor psychologen, (loopbaan)coaches, psychotherapeuten, HR-professionals, praktijkondersteuners GGZ en (psychosomatisch) fysiotherapeuten, die een compacte bundeling van lichaamsgerichte methodieken en interventies willen integreren in hun werkwijze en leven.
Bel gerust als je hierover een vraag hebt!

‘’De methode die Annet van Laar ontwikkeld heeft, is eerlijk, concreet en diepgaand. ‘Het klopt’. De kern komt boven door deze methode. Via de taal van het lichaam en door te onderzoeken hoe het bij jou specifiek zit. Annet benoemt wat ze ziet en stelt niet-oordelende vragen. De informatie van het lichaam is concreet (bijvoorbeeld borst naar achteren, hoofd naar links). Het lichaam is eerlijk en liegt niet. Deze lichaamstaal verbinden met thema’s en kwaliteiten geeft diepgaande ervaring, inzichten en transformatie. Bijzonder hoe concreet en diepgaand samengaan.’’

Tamara Bremer – GZ-psycholoog

Na twee weken oefenen met de oefenserie kan ik veel sneller spanning reguleren en tot rust komen. Ook merk ik dat ik veel meer ‘in lijn ben met mezelf‘ en me minder laat afleiden door mijn omgeving.
Anne Manche

Overzicht data en programma van de 2 modules

Module Stress reguleren en doorbreken

 • Online dagdeel op 17 maart 2023 (09.30 – 13.00 uur):
  ‘Stresspatronen reguleren naar veerkracht ’

 • Aansluitend film- en audiomateriaal

 • Live trainingsdag op 30 maart 2023 (9.30 – 17.00 uur)
  ‘Stresspatronen en lichaamsdiagnostiek’

 • Live trainingsdag op 31 maart 2023 (9.30 – 17.00 uur)
  ‘Stress-gerelateerde levensthema’s en lichaamsgerichte interventies’

Module gezond begrenzen en keuzes maken

 • Online dagdeel 9 juni 2023 – 9.30 – 13.00 uur
  Keuzes maken vanuit innerlijke ordening in Hoofd-Hart-Buik

 • Aansluitend film- en audiomateriaal

 • Live trainingsdag 23 juni 2023- 09.30 – 17.00 uur
  ‘Felt sense’ in Hoofd-Hart-Buik en herkennen van overlevingspatronen bij begrenzen en keuzes maken’

 • Live trainingsdag 24 juni 2023 – 09.30 – 17.00 uur
  ‘vervolg keuzes maken en leren begrenzen ( ‘ja’ en ‘neen’)’

Wat je leert:

Module Stress reguleren en doorbreken

 1. Inzicht in de logische weergave van stresspatronen in lichaamsdynamieken en lichaamstaal.
 2. Stresspatronen bij zichzelf en anderen objectief en feitelijk herkennen aan de lichaamssignalen.
 3. Bewustwording van de subjectieve betekenis van disbalans in de lichaamstaal.
 4. Vroegtijdig signalen van stress opmerken ter preventie.
 5. Reguleren van stresspatronen m.b.v. lichaamsgerichte interventies waaronder
  de oefenserie Reguleren van stress met de 7 vitale kwaliteiten.

Module gezond begrenzen en keuzes maken

 1. Belichamen van kernkwaliteiten van de 3 centra van Hoofd-Hart-Buik (helderheid-contact-stabiliteit) m.b.t. gezonde grenzen en keuzes maken.
 2. Vroegtijdig overlevingspatronen signaleren bij genoemde thema’s: disbalans en balans van de kernkwaliteiten herkennen aan lichaamssignalen, cognitie en gedrag.
 3. Signaleren van bijbehorende dissociatie/associatie m.b.v. aarden, alignment in houding, ademhaling en awareness (4 A’s).
 4. Lichaamsgerichte interventies om keuzes te maken (de ‘ja’) en grenzen aan te geven (de ‘neen’) vanuit innerlijke ordening en belichaamde presentie (‘felt sense’).

Accreditaties

30 punten voor NIP A&O | A&G, NIP LWP, NVP (Kwaliteitsregister psychotherapie), LV POH-GGZ, NOBCO.

Beroepsgroepen die hier niet bij staan, zoals de KNGF | NFP kunnen individueel accreditatie aanvragen bij hun vereniging.

Accreditatie is facultatief. Indien je in aanmerking wilt komen, laat het ons weten. We informeren je graag over de bijbehorende eindopdracht (reflectie en casus) en kosten (€ 150).

Kosten

Trainingskosten 5-daagse leergang €1475,-; Verblijfskosten €324,-
Inbegrepen bij de trainingskosten zijn:

 • oefenseries op audio- en videomateriaal en literatuur in de leeromgeving
 • werkbladen in de procesbegeleiding in het werken met cliënten
 • de poster 7-kwaliteitenpalet® en Stress (in plaatvorm) t.w.v. € 32,50

Inbegrepen bij de verblijfskosten zijn koffie/thee en uitgebreid vegetarisch lunchbuffet.
De training vindt plaats op een prachtige natuurlocatie.

Intake

Voorafgaand aan de leergang heb je een intake inclusief BodyMindScan© van 1,5 uur. De BodyMindScan© geeft je inzicht in je onderliggende gedrags- en energiepatronen en geeft focus op je leerdoelen. Tijdens deze persoonlijke intake wordt ook helder of deze leergang voor jou passend en geschikt is. De intake vindt plaats op een dinsdag of donderdag. De kosten bedragen € 225,-. (BTW-vrij)

Praktische informatie

 • Universitair en HBO-niveau (doelgroep universitair of HBO- geschoolde hulpverlener)
 • Naslagwerk: handboek voor Lichaamswijsheid ‘van binnen weet je alles’ (2012 3e druk); Annet van Laar (zelf aanschaffen)
 • Overige literatuur is direct na aanmelding beschikbaar in de digitale leeromgeving
 • Aantal deelnemers: 8-15
 • Contacturen: 35 uur
 • Filmmateriaal: 20 uur oefenen
 • Na afloop van de leergang ontvang je een certificaat
 • De live trainingsdagen vinden plaats bij het prachtige Conferentiecentrum Samaya in Werkhoven (nabij Utrecht)
 • Naar wens kan een overnachting geboekt worden direct bij het Conferentiecentrum.

‘’Superlocatie. ”Heerlijke ruimte en maaltijden. Alles was op elkaar afgestemd en versterkte elkaar: het programma, de begeleiding, de locatie.’’

Meld je hier aan voor de leergang:

Ervaringen van cursisten

‘’Nogmaals bedankt voor de geweldige begeleiding, ik heb nog nooit een training gehad of coaching waar ik zoveel uit hebt gehaald! Je raakt de kern en maakt het tegelijkertijd heel simpel, dat is fijn.’’

Sytske Buwalda – docent

‘’Ik ben gefascineerd hoe snel je op deze manier tot de kern kunt komen’’
Psycholoog NIP

‘De Hoofd-Hart-Buik-video brengt je in je lichaam. Om de dag doen is een goede manier om elke dag present te zijn in je lichaam, bij jezelf te zijn. Het is discipline opbrengen, maar levert heel veel ontdekkingen op bij jezelf in je lichaam. Bij mij: ik kan echt ervaren dat spanningen in mijn buik afvloeien in de grond, waardoor ik geen onrust meer vasthoudt in mijn buik, wat ik al mijn hele leven deed.’
Simone Schulp – loopbaancoach en trainer

’De training van Annet is een diepgaande intensive met vele verschillende werkvormen. Het raakt hoofd, hart en buik. Nog maanden werken de oefeningen door. Annet is een top professional met een lieve persoonlijkheid. Zij raakt de kern bij de deelnemer. Echter aanrader!”
Andrea Lambrichs de Bruin – Directeur Stichting Bijzondere Tandheelkunde Amsterdam

“In deze dagen heb ik ervaren hoeveel energie ik kan voelen; hoe stevig ik in het leven kan staan. Dat ik me geen zorgen hoef te maken dat ik stappen wil zetten die ik niet kan meesteren.’’

“Annet is inhoudelijk zeer sterk, aards en direct en heeft een unieke stijl. Goed leiderschap.”

“De dagen erna voelde ik me zekerder, omdat ik de weg naar binnen kon vinden; je weet dat wat er ook gebeurt, je kan altijd weer thuis bij jezelf komen. Het ging allemaal veel soepeler. Werk kon ik werk laten en huilende kinderen waren gewoon huilende kinderen. Het was lichter.’’ 
Esther ter Borg – GZ-psycholoog